Automatizarea a devenit ușoară: coboții de vopsire într-un test practic
Ei sunt micile talente polivalente ale tehnologiei robotice: roboții colaborativi, numiți coboți, sunt utilizați astăzi pentru cele mai diverse procese: pentru operarea mașinilor, pentru ridicarea pieselor, pentru ridicarea și sudarea pieselor și, mai nou, și pentru vopsire: la centrul de competență în domeniul tehnologiei aplicațiilor al celui mai important producător austriac de vopsele.
22 aug. 2022
Flexibil și necomplicat
Majoritatea marilor producători de ferestre și uși se bazează pe roboți de vopsire a suprafețelor. Dar tehnologia clasică a roboților nu este prima alegere pentru fiecare aplicație: spațiul necesar este prea mare, efortul de programare prea mare, flexibilitatea prea scăzută. Aici ar putea intra în joc în viitor „coboții de vopsit“: roboții colaborativi permit o interacțiune fără bariere între om și mașină, pot fi utilizați în mod flexibil și sunt ușor de utilizat. Matthias Stötzel, șeful departamentului de tehnologie de aplicații pentru ferestre și construcții din lemn de la ADLER, explică: „Un cobot poate fi programat cu ușurință pentru orice secvență de mișcare. Programarea nu este nici pe departe la fel de consumatoare de timp ca în cazul unui robot de vopsit convențional“. Datorită plajei de mișcare a brațului robotic, pot fi vopsite chiar și geometrii foarte complexe: „În cadrul testului nostru de teren, am vopsit scaune și dulapuri de comandă, roabe și cadre – rezultatele au fost întotdeauna convingătoare“, spune Stötzel. Datorită programării simple, utilizarea cobotului este, de asemenea, deosebit de utilă pentru serii foarte mici, care pot fi vopsite cu o calitate ridicată și o precizie de repetare.
Multă automatizare într-un spațiu mic
Un alt avantaj: spațiul necesar redus: „Pentru un robot de vopsire normal, sunt necesare dispozitive de protecție speciale resp. o cabină de vopsire separată. Pe de altă parte, cobotul poate fi utilizat în orice mediu, omul și mașina lucrează împreună, umăr la umăr, ca să spunem așa“, explică Stötzel. Pentru testul de teren în tehnologia de aplicare ADLER, un cobot a fost echipat cu un pistol Airmix și montat pe un accesoriu mobil în cooperare cu centrul pentru producție, robotică și automatizare de la MCI Innsbruck. Timp de mai multe luni, prototipul a fost testat pentru o gamă largă de aplicații și a promovat cu brio: „Putem răspunde cu un da răsunător la întrebarea dacă coboții sunt potriviți pentru utilizarea în acoperirea suprafețelor“, spune Stötzel. Acest lucru a oferit echipei ADLER o experiență valoroasă în domeniul tehnologiei de vopsire: „Coboții oferă, de asemenea, o alternativă interesantă pentru producătorii mai mici, de a implementa automatizarea cu puțin efort și o flexibilitate ridicată. Mă bucur că acum putem să ne sprijinim clienții și în acest domeniu cu cunoștințele noastre practice.“
ADLER – În venele noastre curge vopsea
Cu 670 de angajați, ADLER este cel mai mare producător austriac de lacuri, vopsele și materiale pentru protecția lemnului. Fondată în 1934 de Johann Berghofer, întreprinderea de familie este condusă astăzi, la a treia generație, de către Andrea Berghofer. 22.000 de tone de lac părăsesc anual fabrica din Schwaz, aprovizionând clienți din peste 30 de țări. ADLER dispune de societăți de distribuție în Germania, Italia, Polonia, Olanda, Elveția, Cehia și Slovacia; unica locație de producție este fabrica de vopsele ADLER din Schwaz/Tirol (A). ADLER este prima întreprindere din branșa sa 100% neutră din punct de vedere ecologic, încă din 2018. Printr-o multitudine de măsuri, ADLER și-a redus amprenta ecologică la minim. Emisiile reziduale inevitabile sunt compensate de ADLER prin certificate recunoscute de protecție a climei și participă astfel la finanțarea de noi proiecte de protecție a climei.
© by adler-lacke.com