Substratul este cel care contează!
Nuanțe elegante de gri, aspect natural de lemn, efecte metalice strălucitoare: construcțiile moderne din lemn oferă o mare varietate în ceea ce privește posibilitățile de structurare. Indiferent dacă e vorba de casă sau hala unei fabrici, dacă este un balcon sau un carport: lazurile de protecție a lemnului, de efect și de aplicare a unei nuanțe de gri de la ADLER transformă fiecare suprafață într-un adevărat punct de atracție. Totuși: un strat de acoperire de înaltă calitate pentru lemn este doar jumătate din poveste – aproape tot atât de importantă este pregătirea atentă a substratului. Expertul în aplicații de la ADLER, Martin Unterberger, are cele mai bune sfaturi practice pentru prelucrătorii profesioniști.
12 iul. 2021
Lemn din surse locale
La început trebuie să alegem materialului corespunzător, căci nu orice lemn este la fel de potrivit. Când vine vorba de aplicarea straturilor de acoperire, trebuie acordată atenție mai ales lemnului bogat în rășini, ca, de exemplu, zada: în unele locuri e posibil ca stratul de acoperire să nu pătrundă destul de adânc în lemn – acest lucru nu este doar inestetic, ci afectează negativ și efectul de protecție pe care ar trebui să îl exercite asupra lemnului. De aceea, cea mai bună alegere pentru fațadele din lemn este lemnul de conifere din surse locale, de brad și de molid: aceștia sunt mai puțin denși, astfel că lazura poate pătrunde adânc în lemn. În afară de aceasta, aceste tipuri de lemn se pot achiziționa fără căi lungi de livrare, din exploatări sustenabile locale și, în plus, au un preț avantajos. „Dacă se mai găsesc depuneri de rășină în lemn, acestea pot fi îndepărtate cu diluantul ADLER Nitroverdünnung fără hidrocarburi aromatice sau cu diluantul ADLER Wasch-Verdünnung”, recomandă Unterberger.
Carapace dură
Șlefuit sau periat, cioplit sau tăiat cu formă brută – lemnul pentru fațade este oferit în multe variante. Dar care este cea mai bună? Pentru Martin Unterberger este o chestiune clară: „Cu cât este mai brută suprafața, cu atât mai mult din stratul de acoperire poate pătrunde în lemn. Acest lucru asigură un aspect frumos și îmbunătățește efectul de protecție a lemnului.“ În timp ce prin șlefuire lemnul nu este doar netezit, ci se și etanșeizează, lemnul tăiat în formă brută oferă „suprafața maximă de asalt” pentru stratul de acoperire. Deosebit de bună se dovedește o suprafață tăiată în formă brută mai ales în cazul lazurilor de efect, cum ar fi Pullex Platin de la ADLER: pigmenții metalici strălucitori, care conferă lemnului un look la modă, sunt puși astfel cel mai bine în valoare. Pentru un aspect rustic, lemnul poate fi și periat sau cioplit. Dacă se dorește o suprafață șlefuită, atunci capacitatea de absorbție a lemnului poate fi îmbunătățită printr-o micro-canelare.
Bine aplicat
Dacă substratul este finisat și curățat de eventuale resturi de praf din șlefuire, atunci este timpul pentru aplicarea stratului de acoperire. Pentru un rezultat optim, lemnul ar trebui să fie suficient de uscat, astfel încât să poate absorbi în mod optim materialul stratului de acoperire. „Ideală este o umiditate a lemnului sub 15 % – ca regulă de bază, se aplică următoarele: după o zi cu ploaie trebuie respectat un timp de așteptare de cel puțin trei zile înainte de aplicare”, explică Unterberger. Apropo de aplicare: lazurile pentru lemn de la ADLER sunt adecvate pentru toate procedeele de aplicare a unui strat de acoperire, de la procedeul de flux și scufundare până la cel pentru instalația de lăcuit Vacumat, cele mai bune rezultate obținându-se însă la aplicarea automată sau manuală cu pensula, întrucât astfel stratul de acoperire se încorporează adânc în lemn.
Multe opțiuni
Până la urmă, mai rămâne doar întrebarea: ce strat de acoperire să aplicăm pe lemn? La ADLER, prelucrătorii întâmpină dificultatea alegerii, întrucât gamele Lignovit pe bază de apă și Pullex bazată pe solvenți, oferă o largă selecție de produse pentru toate domeniile de utilizare: sisteme eficiente 3 în 1, lazuri moderne pentru aplicarea unei nuanțe gri de efect, straturi de acoperire ecologice și sustenabile, fără protecție chimică a lemnului. Dacă aveți neclarități, consilierii dedicați arhitecților și colaboratorii externi ai ADLER au recomandarea potrivită și vă ajută și în legătură cu alegerea nuanței corecte de culoare. Căci, în funcție de substrat, culoarea poate arăta diferit pe lemn comparativ cu paletarul – lemnul tăiat în formă brută absoarbe mai bine stratul de acoperire, acumulându-se astfel mai mulți pigmenți de culoare și conferind un aspect mai închis culorii. De aceea, Martin Unterberger recomandă: „Testați lazura pe o suprafață mică sau realizați o mostră pe lemnul original, astfel încât să aveți în fața dumneavoastră nuanța exactă de culoare”. Astfel, totul este pregătit pentru rezultatul optim de aplicare a stratului de acoperire – iar cu produsele de înaltă calitate de la ADLER este garantată o suprafață frumoasă și cu protecție de durată!
ADLER – În venele noastre curge vopsea
Cu 620 de angajați, ADLER este cel mai mare producător austriac de lacuri, vopsele și materiale pentru protecția lemnului. Fondată în 1934 de Johann Berghofer, întreprinderea de familie este condusă astăzi, la a treia generație, de către Andrea Berghofer. 18.000 de tone de lac părăsesc anual fabrica din Schwaz, aprovizionând clienți din peste 25 de țări. ADLER dispune de societăți de distribuție în Germania, Italia, Polonia, Olanda, Elveția, Cehia și Slovacia; unica locație de producție este fabrica de vopsele ADLER din Schwaz/Tirol (A). ADLER este prima întreprindere din branșa sa 100% neutră din punct de vedere ecologic, încă din 2018. Printr-o multitudine de măsuri, ADLER și-a redus amprenta ecologică la minim. Emisiile reziduale inevitabile sunt compensate de ADLER prin certificate recunoscute de protecție a climei și participă astfel la finanțarea de noi proiecte de protecție a climei.
© by adler-lacke.com