„Vopselele pe bază de apă sunt viitorul!”
Se știe deja că vopselele pe bază de apă au emisii reduse și sunt ecologice. Însă pot concura cu produsele pe bază de solvenți și în ceea ce privește calitatea suprafeței și prelucrarea? O privire asupra sistemelor moderne de vopsele pe bază de apă demonstrează că răspunsul este afirmativ și că acestea sunt chiar superioare în unele domenii. Reinhard Huber, tâmplar calificat și tehnician de aplicare la producătorul austriac de vopsele ADLER, oferă o imagine de ansamblu.
2 mai 2023
Tradiție îndelungată
Vopselele pe bază de apă nu sunt o tehnologie nouă – primele straturi de acoperire au fost dezvoltate acum mai bine de 70 de ani. Însă vopselele pe bază de apă au luat avânt numai după ce a crescut gradul de conștientizare a efectelor nocive asupra mediului ale emisiilor generate de solvenți. Deoarece Directiva Decopaint a limitat emisiile generate de solvenți în 2004, majoritatea prelucrătorilor industriali au trecut la sisteme pe bază de apă. Altfel stau lucrurile în domeniul tâmplăriei, deoarece aici produsele pe bază de solvenți domină la fel ca înainte. În timp ce companiile se bazează deseori pe tehnologiile de ultimă generație pentru frezele CNC și alte utilaje de prelucrare a lemnului, acestea preferă să se limiteze la cele testate în ceea ce privește suprafețele? De fapt, de ce se întâmplă astfel? Acest lucru se datorează în mare parte faptul că unii prelucrători au avut experiențe neplăcute cu vopselele pe bază de apă cu ani în urmă și trec cu vederea faptul că produsele s-au dezvoltat enorm de atunci.
Sisteme moderne
Vopselele pe bază de apă sunt mai puțin rezistente, au deficiențe în ceea ce privește îngălbenirea și strălucirea și, în plus, sunt dificil de aplicat – iată doar o selecție dintre preconcepțiile comune. În trecut, acestea nu erau complet nejustificate: primele generații de vopsele pe bază de apă sufereau efectiv din cauza lipsei de rezistență la unsori și grăsimi, ceea ce a determinat ca suprafețele vopsite să se înmoaie după contactul frecvent – de exemplu, brațele scaunelor, blaturile meselor sau ușile. Între timp, această problemă este de mult de domeniul trecutului: cu materiile prime de astăzi și experiența corespunzătoare în dezvoltarea vopselelor, rezistența suprafețelor cu vopsea pe bază de apă poate fi ajustată la același nivel cu cea a produselor pe bază de solvenți – de la o suprafață moale la atingere, ca de exemplu, Bluefin Pigmosoft de la ADLER, până la rezistența maximă a Bluefin Resist, care atinge capacitatea de rezistență 1B prin procesarea cu 1 componentă. Pentru că a venit vorba despre 1 componentă: în timp ce vopselele pe bază de solvenți sunt prelucrate întotdeauna cu două componente, cele mai multe vopsele pe bază de apă oferă ambele opțiuni. Și în timp ce timpul de lucru al vopselelor cu 2 componente pe bază de solvenți este adesea limitat la câteva ore, noul Aqua-Crosslinker facilitează considerabil prelucrarea cu 2 componente a mai multor vopsele pe bază de apă din gama ADLER: agentul de reticulare fără izocianat permite un timp de lucru de 3 zile care poate fi prelungit cu alte 3 zile, dacă este necesar. Avantajul: nu mai este necesară calcularea cantității exacte pentru procesul de vopsire și reamestecarea continuă a vopselei, ci se poate pregăti necesarul de vopsea pentru mai multe zile deodată, reducându-se și cantitatea de vopsea rămasă.
Prelucrarea? Foarte simplu!
În general, vopselele moderne pe bază de apă sunt mai ușor de utilizat decât se crede. În cazul multor vopsele pe bază de apă, uscarea durează puțin mai mult, ceea ce nu este tocmai un dezavantaj, deoarece, în timp ce suprafețele acoperite cu vopsea pe bază de solvent trebuie revopsite în decurs de 24 de ore, vopselele pe bază de apă au un interval de timp considerabil mai mare pentru acest lucru. Dacă timpul este scurt, noul lac universal pentru mobilier Bluefin Unistar de la ADLER este o alegere bună: poate fi șlefuit după doar una sau două ore și este extrem de rezistent după uscarea peste noapte. Însă și condițiile corecte de mediu sunt importante în acest sens. Spațiul ideal este cel uscat, cu aer condiționat, cu umiditate reglată a aerului, în care circulă aerul. Și la vopsirea propriu-zisă trebuie să se țină cont de particularitățile vopselelor pe bază de apă: deoarece fibrele din lemn se ridică mai mult, suprafața trebuie pretratată și șlefuită temeinic și, dacă este necesar, porii trebuie periați. O șlefuire intermediară după aplicarea primului strat de lac asigură retezarea fibrelor proemiente. Pentru aplicarea lacului în sine, veți avea bineînțeles nevoie de echipamente adecvate pentru produsele pe bază de apă – sistemele de pulverizare uzuale din prezent sunt oricum fabricate din oțel inoxidabil și nu pun probleme în acest sens. Se înțelege de la sine că duzele de pulverizare trebuie să fie potrivite pentru tipul de lac – duzele de pulverizare prealabilă pentru vopselele pe bază de apă produc chiar o peliculă de lac mai fină decât duzele standard pentru vopsele pe bază de solvenți. O altă particularitate a lacurilor pentru mobilier pe bază de apă este compatibilitatea limitată cu tipurile de lemn care conțin un număr mare de componente – în cazul în care componentele lemnului sunt solubile în apă, pot apărea decolorări inestetice. Însă și aici există îmbunătățiri: noul lac Bluefin Unistar Allround, poate fi aplicat direct pe stejar. În cazul altor tipuri de lemn, ca de exemplu molidul, în prezent nu există încă o modalitate de a evita utilizarea unui grund pe bază de solvent.
Toate posibilitățile de structurare
Și cum rămâne cu suprafața? În principiu, diversele categorii de lacuri se diferențiază în primul rând prin solventul utilizat – în acest caz solvenți volatili, în celălalt caz, apă – iar în rest, sunt foarte asemănătoare. Ca urmare, cu ambele grupe de produse se poate obține orice fel de efect uzual al suprafeței – de la opac, până la foarte lucios sau diverse efecte speciale. Multe dintre lacurile transparente pe bază de apă nu au încă strălucirea nelimitată a lacurilor pe bază de solvenți – dar acest lucru poate fi și un avantaj: suprafața are un aspect mai natural, în concordanță cu tendința actuală. Același lucru este valabil și pentru aprindere: în general, lacurile pe bază de solvenți aprind lemnul mai puternic, în timp ce lacurile pe bază de apă păstrează în mare măsură aspectul natural. Dacă se dorește o accentuare puternică a porilor și a inelelor anuale, acest efect poate fi creat și cu lacuri pe bază de apă, special adaptate, cum ar fi Bluefin Unistar de la ADLER. La acest capitol, mai avem câțiva ași în mânecă: Aquafix UV 100, componenta de protecție contra luminii, care se adaugă în lac, crește rezistența la UV și previne îngălbenirea lemnului și îi conferă un aspect și mai pregnant.
Mediul înconjurător ne mulțumește
Vopselele moderne pe bază de apă nu mai prezintă dezavantaje relevante comparativ cu produsele pe bază de solvenți. Însă care sunt avantajele acestora? Pe primul loc se află, bineînțeles, compatibilitatea cu mediul: în timp ce vopselele pe bază de solvenți au un conținut de compuși organici volatili de peste 50 %, la cele pe bază de apă, această valoare este mult sub 8 %. Bluefin Unistar de la ADLER, primul lac pentru mobilă care a primit marca ecologică austriacă și certificatul „Cradle to Cradle”, are chiar și un conținut de compuși organici volatili de mai puțin de 3 %! Acest lucru nu doar că reduce cantitatea de solvenți, dar se reflectă și în condițiile de prelucrare: fără miros neplăcut al solventului, pericolul de incendiu și de explozie se reduce drastic, la fel ca riscurile pentru sănătate la manipularea lacului. Și în ceea ce privește curățarea echipamentelor și diluarea – ambele putând fi realizate simplu, cu apă – sau eliminarea filtrelor și a materialelor de curățare, vopselele pe bază de apă sunt considerabil mai ușor de utilizat, în timp ce timpul îndelungat de lucru implică mai puțină vopsea rămasă. În plus, pentru producția de vopsele pe bază de apă este necesar considerabil mai puțin petrol decât în cazul produselor pe bază de solvenți. În cele din urmă, vopselele pe bază de apă oferă o oportunitate optimă de poziționare optimă față de clienți: piesele de mobilier de înaltă calitate, realizate din lemn, înseamnă sustenabilitate, o climă plăcută în interior, fără poluați – deci ce poate fi mai firesc decât utilizarea produselor ecologice pentru finisarea suprafeței? Însă, vopselele pe bază de apă mai au un alt avantaj, deseori trecut cu vederea: au un preț mai avantajos! Acest lucru poate părea ilogic la prima vedere, deoarece, de regulă, prețul per litru este puțin mai mare la vopselele pe bază de apă. Cu toate acestea, vopseaua pe bază de apă compensează prin cantitatea mică aplicată și un adaos mai mic de agent de întărire, respectiv de reticulare. Dacă vopseaua pe bază de apă este prelucrată prin procesul cu 1 componentă, lucru absolut suficient pentru multe domenii de aplicare, costurile se pot reduce și mai mult. Astfel, se pot economisi peste 15 % din costurile pentru vopsea, fără a mai pune la socoteală costurile suplimentare pentru diluanți și substanțe de curățare!
Vopselele pe bază de apă sunt viitorul!
În concluzie, avantajele vopselelor pe bază de apă depășesc încă de pe acum dezavantajele, nu doar pentru procesatorii industriali, ci și pentru companiile mai mici. Acest lucru nu se va schimba în viitor, ci dimpotrivă. Este suficient să comparăm prețurile carburanților de astăzi cu cele de acum 20 de ani, pentru a constata că prețurile tuturor produselor pe bază de petrol vor continua să crească. În plus, se poate presupune și că cerințele legale din toate domeniile legate de mediul înconjurător vor deveni din ce în ce mai stricte – cei care lucrează încă de azi cu vopsele pe bază de apă nu trebuie să își facă prea multe griji în privința legislației viitoare. Inclusiv cererea clienților pentru produse ecologice va continua să crească – iar companiile care se vor adapta la timp, vor fi printre câștigătorii acestei evoluții!
ADLER – În venele noastre curge vopsea
Cu 720 de angajați, ADLER este cel mai mare producător austriac de lacuri, vopsele și materiale pentru protecția lemnului. Fondată în 1934 de Johann Berghofer, întreprinderea de familie este condusă astăzi, la a treia generație, de către Andrea Berghofer. 21.000 de tone de lac părăsesc anual fabrica din Schwaz, aprovizionând clienți din peste 30 de țări. ADLER dispune de societăți de distribuție în Germania, Italia, Polonia, Olanda, Elveția, Cehia și Slovacia; unica locație de producție este fabrica de vopsele ADLER din Schwaz/Tirol (A). ADLER este prima întreprindere din branșa sa 100% neutră din punct de vedere ecologic, încă din 2018. Printr-o multitudine de măsuri, ADLER și-a redus amprenta ecologică la minim. Emisiile reziduale inevitabile sunt compensate de ADLER prin certificate recunoscute de protecție a climei și participă astfel la finanțarea de noi proiecte de protecție a climei.
© by adler-lacke.com